Problemy eksploatacji wodomierzy w aspekcie ich niezawodności - Cichoń, Tomasz; Królikowska, Jadwiga (INSTAL, 2022)
Obok podstawowych wymagań stawianych wodomierzom jakim są jakość użytkowa zarówno na etapie doboru wodomierza jak i zachowanie określonej charakterystyki metrologicznej w całym okresie eksploatacji duże znaczenia ma wiarygodny i dokładny odczyt wodomierza. Powszechny i bardzo dynamiczny rozwój elektroniki umożliwił w ostatnich latach wdrożenie zdalnych odczytów liczników mediów. Spowodował też rewolucję w technologiach pomiarów i zupełnie zmienił sposób myślenia o konstrukcji liczników. Odejście od mechanicznych urządzeń pomiarowych i zliczających wymusza zmianę podejścia do oceny dokładności pomiarów. Nowe technologie stanowią ogromne wyzwanie dla formalnej oceny sprawności liczników czyli dla procedur prawnej kontroli metrologicznej tych przyrządów pomiarowych. W artykule przedstawiono badania dokładności wskazań wodomierzy po pięcioletnim okresie eksploatacyjnym oraz po ponownej legalizacji i kolejnym okresie pięcioletniej eksploatacji jak również opisano doświadczenia dwunastoletniej eksploatacji nakładek do zdalnego odczytu.