Wartości współczynników strat miejscowych w kolankach w systemie zaciskowym - Mańko, Robert; Laskowski, Norbert (INSTAL, 2022)
Praca zawiera wartości współczynników strat miejscowych dla kolanek systemu wodociągowego z zaprasowywanym pierścieniem, które uzyskano zarówno na drodze bezpośrednich pomiarów w laboratorium, jak i modelowania 3D oraz obliczeń analitycznych z zastosowaniem klasycznych wzorów na straty energii. W pracy przeprowadzono analizy dla trzech rozmiarów kolanek, których wyniki zestawiono z wartościami uzyskanymi dla złączek prostych o odpowiadających im rozmiarach. Uzyskane wartości współczynników różniły się znacząco zależnie od sposobu ich wyznaczenia. Opracowano krzywe zmienności wartości współczynnika strat w funkcji średniej prędkości na bazie pomiarów bezpośrednich i modelowania 3D. Krzywe te cechują się przebiegiem nierosnącym.