Metody oceny jakości filtrów powietrza stosowanych w instalacjach wentylacyjnych budynków - Jankowski, Tomasz (INSTAL, 2023)
W celu zapewnienia odpowiedniej jakości powietrza w pomieszczeniach, w szczególności na terenach zurbanizowanych, wymagane jest prawidłowe oczyszczanie powietrza przez filtry w centralach wentylacyjnych budynków. Zarówno w instalacjach wentylacji ogólnej, jak i w urządzeniach filtracyjno-wentylacyjnych elementami decydującymi o jakości powietrza odprowadzanego z pomieszczeń lub do nich doprowadzanego, są układy filtracyjne jedno – lub wielostopniowe, zdeterminowane wymaganiami higienicznymi lub technologicznymi. W artykule zaproponowano zastosowanie wskaźnika do oceny jakości filtrów powietrza podczas ich użytkowania w centralach wentylacyjnych budynków.