Działanie wymienników do odzysku ciepła na tle zachodzących zmian klimatu - Szczęśniak, Sylwia; Stefaniak, łukasz; Małyszko, Małgorzata; Kanaś, Paulina; Grabka, Agnieszka; Michalak, Weronika (INSTAL, 2023)
W artykule omówiono wpływ zmian klimatu, zachodzących we Wrocławiu, na działanie wymienników do odzysku ciepła. Szczególną uwagę zwrócono na wpływ regulacji sprawności temperaturowej odzysku ciepła na czas działania chłodnicy i nagrzewnicy powietrza, a tym samym na energię niezbędną do ich eksploatacji. W celu zobrazowania rocznego cyklu pracy typowego systemu wentylacji z chłodzeniem i z wymiennikiem do odzysku ciepła, dla przyjętych założeń, wykonano wykres t-tz. Dla wykazania zachodzących zmian klimatycznych porównano dane obliczeniowe przyjmowane zgodnie z Rozporządzeniem w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie (Dz.U. 2002 nr 75 poz. 690, z późn. zm.) z danymi udostępnionymi przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju (1971–2000) oraz z danymi z lat 1996–2022 dostępnymi na portalu meteomodel.pl. Wykazano, że zmiany klimatyczne spowodowały wzrost średniej temperatury powietrza zewnętrznego, jaką przyjmuje się do obliczeń w okresie zimowym i letnim we Wrocławiu o około 5 K w stosunku do danych normatywnych. Wskazano, że dla najnowszych, uśrednionych danych (1996–2022) czas występowania temperatury powietrza zewnętrznego w zakresie od 0oC do +17oC stanowi około 68% czasu w roku. Wpływa to na wzrost możliwości wykorzystania free-coolingu, a tym samym ograniczenia energii niezbędnej do ochładzania powietrza.