Eksploatacyjny system wyznaczania w trybie online zużycia młynów wentylatorowych – narzędziem do zmniejszania kosztów wytwarzania - Hercog, Jarosław; Malinowski, Mirosław; Sałek, Paweł; Andryjowicz, Czesław (INSTAL, 2023)
W pracy przedstawiono System kontroli młynów wentylatorowych (ADM) przeznaczony do bezpośredniej aplikacji w systemie elektrownianym, w postaci oprogramowania stanowiącego narzędzie wspomagania bezpiecznej eksploatacji, kontroli zużycia a także w zakresie planowania remontów. Program realizuje następujące funkcje eksploatacyjne dla każdego młyna: obliczanie w trybie online bieżącej wartości zużycia erozyjnego zespołu młynowego, prognozy dalszej, bezpiecznej pracy i przewidywanej daty remontu, jak również archiwizacji oraz wizualizacji wybranych parametrów pracy i wskaźników zużycia młyna w kolejnych okresach eksploatacji. W artykule przedstawiono również założenia oraz wyniki zastosowanego algorytmu, jak również doświadczenia z eksploatacji oprogramowania.