Wentylacja pomieszczeń chowu drobiu - Sabiniak, Henryk (INSTAL, 2023)
Praca zawiera wymogi stawiane podczas chowu drobiu zapewniające jego dobrostan. Efektem końcowym jest projekt instalacji wentylacji mechanicznej wywiewnej w części pomieszczenia produkcji drobiu i wentylacji mechanicznej nawiewno-wywiewnej w pomieszczeniach pozostałych, gdzie przebywają ludzie. W opracowaniu określono wielkość obsady drobiu w kurniku oraz liczbę osób zaangażowanych w produkcję. Na podstawie wykonanych obliczeń dobrano elementy instalacji wentylacyjnych wspierając się katalogami: kominy, wentylatory wywiewne dachowe i szczytowe wloty powietrza. Wykonano obliczenia oporów przepływu powietrza w kanałach, na podstawie których dobrano pozostałą niezbędną część armatury wentylacyjnej, jak: przewody, kratki wentylacyjne, centralę, czerpnię i wyrzutnie.