Wpływ temperatury i rygoru napowietrzania na efektywność oczyszczania ścieków z myjni samochodowej w bioreaktorach ze złożem ruchomym - Włodyka-Bergier, Agnieszka; Kowalewski, Zbigniew; Mazur , Robert (INSTAL, 2023)
Metody biologiczne stanowią nieodzowny element oczyszczania ścieków komunalnych. W warunkach dużej ilości ścieków o wysokich stężeniach ChZT i biogenów, metody te są optymalną technologią. Artykuł przedstawia próbę zastosowania metod biologicznych do oczyszczania ścieków pochodzących z myjni samochodowej. Ścieki te charakteryzuje zawartość detergentów i związków węgla oraz wysoką nierównomierność przepływu. Zastosowano reaktory sekwencyjne (SBR) wypełnione osadem czynnym oraz z ruchomym złożem (MBBR) z zastosowaniem trzech typów kształtek: Mutag BioChip 30™, BioFLO 9 oraz Hel-X (H2X36 35/36). Objętość reaktorów wynosiła 20 dm3, całkowity czas pracy 20 godzin. W ściekach oznaczono zestaw parametrów fizykochemicznych, jednak główne analizy koncentrowały się na: ChZT, BZT5, barwie, mętności oraz biogenach – azocie i fosforze. Badania wykazały wysoką zdolność biocenozy reaktorów do redukcji stężeń zanieczyszczeń. Biogeny i ChZT usuwane są z 60% skutecznością, BZT5 z 80%, a barwa i mętność w ponad 90%.