Projektowanie oraz bezpieczna eksploatacja mikroinstalacji fotowoltaicznych - Włodarczyk, Renata (INSTAL, 2023)
Rynek instalacji fotowoltaicznych (PV) w Polsce jest prężnie rozwijającym się sektorem energetyki odnawialnej, co ma przeciwdziałać zanieczyszczeniu klimatu i wspomóc gospodarkę w dążeniu do zwiększenia efektywności energetycznej. Energia elektryczna wytworzona w energetyce odnawialnej we współpracy z elektrolizerami i ogniwa mi paliwowymi mogą stać się wkrótce tzw. zielonymi magazynami energii. Według danych sporządzonych przez Instytut Energetyki Odnawialnej (IEO) moc zainstalowana w fotowoltaikę w Polsce w 2021 r. wyniosła 7,6 GWp, a łączne obroty na rynku PV oszacowane zostały na 16,7 mld złotych. Największy udział w przyroście zainstalowanej mocy mieli indywidualni prosumenci. Według prognoz IEO w najbliższych latach dynamika wzrostu instalacji PV utrzyma się dzięki zwiększeniu mocy w farmach PV poprzez budowę kolejnych instalacji. Inwestorów zainteresowanych budową mikroinstalacji PV oraz instalacji PV o większych mocach wciąż będzie przybywać, dlatego ważne jest, na co powinien zwrócić uwagę inwestor na etapie projektowania tych instalacji oraz ich użytkowania. W niniejszym artykule zostaną omówione poszczególne etapy tworzenia instalacji PV: od rozpoznania miejsca, doboru komponentów, projektowania i montażu, po rozruch i bezpieczną jej eksploatację. W pracy zostały omówione najczęściej pojawiające się problemy, które można spotkać w indywidualnych gospodarstwach domowych wyposażonych w panele PV oraz jakie skutki i konsekwencje mogą wywołać.