Wpływ biomieszanek mikroorganizmów auto oraz allochtonicznych na parametry oczyszczania ścieków z myjni samochodowych - Mazur, Robert; Włodyka-Bergier, Agnieszka; Kowalewski, Zbigniew; Kaszycki, Paweł; Starzec, Katarzyna (INSTAL, 2023)
Biopreparaty mikrobiologiczne jako metody biotechnologiczne wspomagają procesy oczyszczania. Niestety w warunkach oczyszczalni z krótkim HRT (do 22 godzin), procesy biologicznego oczyszczania nie są w stanie efektywnie redukować stężeń ChZT, BZT5, oraz biogenów w ściekach. Autorzy testowali zarówno biopreparaty z konsorcjami mikroorganizmów autochtonicznych oraz allochtonicznych, w obu przypadkach nie wykazano znacząco istotnych różnic w efektywności oczyszczania w porównaniu z grupą kontrolną (bez dodatku biopreparatów).