Redukcja zużycia energii przez klimatyzację dzięki modyfikacji nadmiarowych zysków energii - Masiukiewicz, Maciej; Szmolke, Norbert; Gużda, Arkadiusz; Somogyi, Viola; McNamara, Greg (INSTAL, 2023)
Dla wybranego budynku w określonej lokalizacji i napotkanych warunkach obliczono zyski ciepła od nasłonecznienia, ludzi, urządzeń, oświetlenia i przez ściany oraz okna, w zależności od pory dnia (co godzinę przez rok), liczby i aktywności osób przebywających w budynku. Przeprowadzono bilans ciepła i wilgotności. Pozwoliło to na określenie zapotrzebowania na chłód i ciepło budynku. Do wyznaczonego zapotrzebowania dostosowano system klimatyzacji. Zasymulowano jego pracę pokazując obciążenia (co godzinę przez rok). Przedstawiono elastyczność obciążenia systemu klimatyzacyjnego. Określono zyski ciepła i uszeregowano je według tego, które mają największy wpływ na obciążenie klimatyzacji. Zaproponowano rozwiązania mające na celu zmniejszenie obciążenia cieplnego budynku. W wyniku badań przedstawiono sposoby zmniejszenia energochłonności klimatyzacji poprzez modyfikację czynników powodujących zbędne zyski energii.