Po dekarbonizacji - Dwojak, Adam (INSTAL, 2024)
W artykule przedstawiono problematykę awaryjności sieci ciepłowniczych, ze szczególnym uwzględnieniem technologii preizolowanej. Blisko 60% wszystkich sieci, które funkcjonują w tej nowoczesnej technologii wymaga zmiany filozofii eksploatacji. Dotychczasowe metody związane z diagnostyką sieci kanałowych nie mają odzwierciedlenia w przypadku rurociągów preizolowanych, wymagane jest inne podejście. Podjęta została próba nowego zdefiniowania pojęcia awarii rurociągu ciepłowniczego i określenia zasad dotyczących organizacji przedsiębiorstwa nastawionego na bezpieczeństwo dostaw. Na przykładach praktycznych autor prezentuje metody diagnostyczne i określa przydatność jednego z dwóch, stosowanych w polskim ciepłownictwie, systemów nadzoru. W aspekcie żywotności sieci preizolowanych, w obrazowy sposób została pokazana problematyka zaniedbań eksploatacyjnych i przewidywane skutki takiego postępowania. Zaprezentowano zalety i wady obydwu występujących systemów alarmowych oraz pesymistyczną perspektywę wieloletnią dla nieprzestrzegających zasad.