Badania oporności hydraulicznej rurociągu wody surowej (PVC) przed i po jego czyszczeniu mechanicznym – studium przypadku - Koral, Wojciech (INSTAL, 2024)
W publikacji przedstawiono wyniki badań hydrauliki rurociągu wody surowej, zaopatrującego miasto kilkunastotysięczne, przed czyszczeniem mechanicznym i po jego wykonaniu, wskazując na napowietrzanie rurociągu jako prawdopodobne przyczyny powstawania zwiększonej ilości osadów związków żelaza w rurociągu.