Dobór odpowiedniej klasy powłok w bezwykopowej odnowie betonowych przewodów kanalizacyjnych - Kuliczkowska, Emilia (INSTAL, 2024)
W przypadku długo eksploatowanych przewodów kanalizacyjnych, wymagających zastosowania bezwykopowej odnowy, istotny jest dobór odpowiedniej klasy powłok odnowieniowych, tj. ustalenie, czy powinny to być powłoki konstrukcyjne, częściowo konstrukcyjne czy niekonstrukcyjne. Zaprezentowano najczęściej stosowane w Polsce metody zestawiania obciążeń od ciężaru gruntu oddziałujących na przewody kanalizacyjne o konstrukcji sztywnej. Zaproponowano 5-etapowy sposób postępowania, mający na celu dobór odpowiedniej klasy powłok odnowieniowych. Zamieszczono także przykład obliczeniowy, dotyczący skorodowanych betonowych przewodów kanalizacyjnych, wskazujący jak bardzo istotny jest dobór odpowiedniej metody zestawiania obciążeń oddziałujących na rury, a tym samym jak istotny jest wpływ otoczenia gruntowego rur na wielkość występujących w nich naprężeń. Dyskusja uzyskanych wyników umożliwiła sformułowanie zaleceń, dotyczących doboru odpowiedniej grupy powłok odnowieniowych, dla przewodów kanalizacyjnych wymagających bezwykopowej odnowy.