Wyciek z zamkniętego zaworu bezpieczeństwa spowodowany niedoskonałościami powierzchni – model analityczny i pomiary - Romanik, Grzegorz; Rogula, Janusz; Romanik, Elżbieta (INSTAL, 2024)
W artykule przedstawiono sposób uzyskania modelu matematycznego umożliwiającego obliczenie nieszczelności pomiędzy stalowym grzybem a stalowym gniazdem zaworu bezpieczeństwa. Uwzględniono lokalne warunki stykowe opisane parametrami chropowatości. W celu weryfikacji modelu matematycznego przeprowadzono eksperymentalne badania szczelności zaworów metodą detekcji helowej. Badania przeprowadzono w zakresie ciśnień gazu od 0 do 1 MPa. Nacisk stykowy głowicy z gniazdem wahał się od 0 do 5 MPa. Model analityczny wykazał zbieżność z eksperymentem dla zalecanych wartości docisku dla głowicy i gniazda wykonanego z metalu. Wydaje się, że skonstruowany model obliczeniowy ze względu na swoją prostotę może znaleźć zastosowania inżynierskie.