Modernizacja instalacji oświetleniowej osiedla mieszkaniowego – analiza przypadku - Ściężor, Tomasz (INSTAL, 2024)
Prawidłowe oświetlenie miejsca zamieszkania w nocy, a zwłaszcza w zimowe wieczory, jest niezwykle ważne zarówno pod kątem zapewnienia bezpieczeństwa, jak również komfortu wypoczynku nocnego. Niestety, budowane kilkadziesiąt lat temu osiedla mieszkaniowe oświetlane są przez archaiczne, często w dużym stopniu zaniedbane, oprawy oświetleniowe współpracujące z lampami HPS, zwykle również nieprawidłowo zamontowane. Oświetlenie to jest najczęściej niewystarczające, jednocześnie generując różne formy zanieczyszczenia świetlnego. Obecnie w Krakowie systematycznie w osiedlowych instalacjach oświetleniowych montowane są nowoczesne oprawy oświetleniowe wykonane w technologii LED. Niejednokrotnie w mediach podnoszony jest zarzut, że to właśnie to nowe oświetlenie nie jest wystarczające, a wręcz gorsze od poprzedniego. W sierpniu 2023 r. została zmodernizowana cała instalacja oświetleniowa Osiedla Żywieckiego w Krakowie, co pozwoliło na weryfikację tych zarzutów. Porównanie wartości natężenia oświetlenia oraz rozkładu luminancji w różnych częściach tego osiedla przed i po wspomnianej modernizacji pozwoliło stwierdzić, że w chwili obecnej oświetlenie jego przestrzeni jest prawidłowe, zapewniając komfort mieszkańcom, spełniając jednocześnie wymogi polskich norm oświetleniowych.