Biofilm w wewnętrznych systemach wodociągowych – zagrożenia mikrobiologiczne i wpływ na jakość wody - Matuszewska, Renata; Guśpiel, Adam (INSTAL, 2024)
W artykule przedstawiono znaczenie biofilmu jako przyczyny zagrożeń mikrobiologicznych i wtórnego zanieczyszczenia wody w wewnętrznych systemach wodociągowych. Omówiono jakie czynniki mają wpływ na tworzenie się biofilmu oraz wybrane metody jego usuwania, w tym strategie usprawniające kontrolę i zapewnienie odpowiedniej jakości wody w instalacjach wodociągowych.