Zastosowanie odgazowania próżniowego dla instalacji grzewczych i chłodniczych oraz jego wpływ na efektywność energetyczną - Radomski, Bartosz; Mróz, Tomasz (INSTAL, 2024)
Odgazowanie jest krytyczną czynnością konserwacyjną instalacji wody ogrzewczej i chłodzącej. Skutecznie usuwając rozpuszczone gazy i uwięzione powietrze, odgazowanie zapewnia optymalną wydajność wymiany ciepła, zmniejsza korozję i hałas, zapobiega powstawaniu śluz powietrznych i kawitacji oraz wydłuża żywotność elementów systemu. Stosowanie metod, takich jak: odpowietrzanie ręczne lub automatyczne, odgazowywanie próżniowe, odgazowywanie termiczne czy separatory odśrodkowe mogą znacznie poprawić wydajność i niezawodność systemów ogrzewczych. Zastosowanie układu odgazowania próżniowego oraz separatora zanieczyszczeń podnosi efektywność energetyczną i pozwala na obniżenie zużycia energii. Sam układ odgazowania próżniowego pozwala zwiększyć efektywność energetyczną instalacji ogrzewczych, odpowiednio dla instalacji grzejnikowej do 4,7%, a dla instalacji ogrzewania podłogowego do 5,1%, natomiast dla instalacji chłodniczych do 4,2%. Układ odgazowania próżniowego wraz z separatorem zanieczyszczeń pozwala zwiększyć efektywność energetyczną instalacji ogrzewczych, odpowiednio dla instalacji grzejnikowej do 6,5%, a dla instalacji ogrzewania podłogowego do 10,6%, natomiast dla instalacji chłodniczych do 10,3%. Zastosowanie odgazowania próżniowego przyczynia się do realizacji celów zrównoważonego rozwoju, zmniejsza zużycie energii, a tym samym zmniejsza emisję CO2 do środowiska, ponadto pozwala znacząco obniżyć koszty eksploatacji przy niskich kosztach inwestycyjnych i łatwości aplikacji rozwiązania.