Sposoby obliczania strat ciepła wg PN-EN 13941-1 w systemach rur preizolowanych pojedynczych i podwójnych. Część 2: Przykłady - Kręcielewska, Ewa; Starobrat , Artur; Iwko, Ireneusz (INSTAL, 2024)
W artykule opisano metodę obliczania strat ciepła w systemach rur preizolowanych pojedynczych i podwójnych przedstawioną w PN-EN 13941-1. Podjęto próbę usystematyzowania działań podczas prowadzenia obliczeń oraz wskazano możliwe źródła pochodzenia istotnych danych. Zawarto przykłady obliczeń strat ciepła w rurociągach pojedynczych o takiej samej lub innej grubości izolacji na zasilaniu i powrocie oraz w rurociągach podwójnych. Na koniec przedstawiono zestawienie porównawcze przeprowadzonych obliczeń.