Wybrane problemy i ryzyka w projektowaniu „długiego reliningu” z zastosowaniem rur polietylenowych - Kuliczkowski, Andrzej (INSTAL, 2024)
Podano syntetyczny opis technologii „długiego Reliningu” oraz informację o podstawowym toku obliczeń umożliwiającym dobór rury polietylenowej spełniającej wszystkie wymagania wytrzymałościowe. Zamieszczono informacje o wymaganych pracach przygotowawczych, montażowych i końcowych. Istotnym fragmentem artykułu jest zamieszczenie, czasami pomijanych w projektach, toków obliczeń na konkretnym przykładzie, które są niezbędne na etapie przygotowania i montażu rur. Brak tych obliczeń może skutkować awarią rur lub krótszym niż oczekiwany czasem ich eksploatacji. Zamieszczono także zestawienie ryzyk, które mogą się pojawić w przypadku niewłaściwego przygotowania tej inwestycji.