Wybrane zanieczyszczenia środowiska wodnego – wyzwania, zagrożenia zdrowotne i metody usuwania - Karbowniczek, Martyna; Pajura, Rebeka; Kida, Małgorzata; Ziembowicz, Sabina; Mikuła, Karolina (INSTAL, 2024)
Aktualnym wyzwaniem dla ochrony środowiska są zanieczyszczenia z grupy nowo pojawiających się zanieczyszczeń (ECs). Nowo pojawiające się zanieczyszczenia to grupa silnie toksycznych substancji obecnych w środowisku w bardzo niskich stężeniach. Te zanieczyszczenia często przedostają się do ekosystemów wodnych z różnych źródeł, takich jak produkty farmaceutyczne, kosmetyki i chemikalia przemysłowe. Ze względu na właściwości bioakumulacyjne, ECs mogą przemieszczać się przez łańcuch troficzny, ostatecznie docierając do organizmu człowieka. Ich trwałość sprawia, że pozostają w środowisku przez wiele lat, co prowadzi do szkodliwych skutków dla różnych elementów ekosystemu oraz zdrowia ludzi. Celem artykułu było wskazanie potrzeb dalszych badań nad toksycznością tych zanieczyszczeń, ich wpływem na środowisko i zdrowie ludzi oraz opracowania wytycznych regulujących ich dopuszczalne stężenia. Wskazano również znaczenie opracowania skutecznych metod usuwania ECs z różnych komponentów środowiska. Wdrożenie technik usuwania tych zanieczyszczeń oraz przepisów ograniczających ich stosowanie, jest niezbędne do ochrony jakości wody i zdrowia publicznego.