Ekstremalne opady atmosferyczne w warunkach miejskich – analiza podtopień we Wrocławiu z dnia 2 sierpnia 2024 r - Bełcik, Maciej; Nowakowska, Monika; Wdowikowski, Marcin (INSTAL, 2025)
W artykule przeanalizowano przypadek ekstremalnych opadów atmosferycznych, które wystąpiły 2 sierpnia 2024 roku we Wrocławiu. Zjawisko to doprowadziło do licznych podtopień, zakłóceń komunikacyjnych oraz interwencji służb ratunkowych. Celem badania było określenie przestrzennego rozkładu intensywności opadów, ich wpływu na infrastrukturę miejską oraz identyfikacja obszarów szczególnie narażonych na powodzie błyskawiczne. Do analizy wykorzystano dane z 37 stacji opadowych, w tym 36 prywatnych (PWS) oraz państwowej stacji IMGW-PIB. Zastosowano interpolację metodą krigingu, tworząc mapę rozkładu wysokości opadów. Najwyższe wartości – powyżej 100 mm – odnotowano w północno-zachodnich dzielnicach miasta. Dane o 36 interwencjach Państwowej Straży Pożarnej zostały skorelowane z wynikami interpolacji opadów. Przy użyciu narzędzia Scalgo Live, przeprowadzono analizę hydrologiczną, określając objętość odpływu powierzchniowego, infiltracji i retencji. W ponad połowie lokalizacji infiltracja nie przekroczyła 15%, co wskazuje na silne uszczelnienie nawierzchni. Potwierdzono potrzebę modernizacji systemu kanalizacji deszczowej oraz wdrażania błękitno-zielonej infrastruktury we Wrocławiu. Wykazano również przydatność prywatnych stacji meteorologicznych w skutecznym monitoringu zagrożeń pogodowych i planowaniu adaptacyjnym w miastach.