Ocena awaryjności kanalizacji deszczowej w mieście Lublin - Żmijan, Marta; Kowalski, Dariusz (INSTAL, 2025)
Jednym z głównych problemów eksploatacji kanalizacji deszczowych w miastach jest kwestia ich własności. W wielu ośrodkach za tę infrastrukturę odpowiada miasto lub lokalny Zarząd Dróg. W obu przypadkach właściciele często nie mają realnych możliwości prowadzenia efektywnych działań eksploatacyjnych. Pojawiają się problemy z systematyczną diagnostyką i bieżącymi naprawami. Dodatkowo zarządzanie wodami opadowymi utrudniają rozproszone kompetencje, brak finansowania oraz brak integracji z planowaniem przestrzennym i zarządzaniem odbiornikami. W artykule zestawiono wyniki badań awaryjności sieci kanalizacji deszczowej w mieście Lublin, na podstawie danych zbieranych przez Miejskie Przedsiębiorstwo Wodociągów i Kanalizacji w Lublinie Sp. z o.o., w okresie ostatnich 10 lat. Dokonana analiza potwierdza zróżnicowanie wskaźników awaryjności kanalizacji deszczowej i sanitarnej w tym mieście. Uzyskane wyniki mogą posłużyć w przyszłości do określania standardów umożliwiających kwalifikowanie kanalizacji deszczowej do poszczególnych grup awaryjności, analogicznie do istniejących klas opracowanych dla wodociągów i kanalizacji sanitarnej.