Pomiar ciepła w strumieniu przegrzanej pary wodnej – ocena jakości pomiaru - Karczewski, Jacek; Wawszczak, Andrzej (INSTAL, 2025)
W artykule przedstawiono zasadę wyznaczania niepewności pomiarowej zwężkowego pomiaru ciepła i mocy cieplnej w przegrzanej parze wodnej. Przeanalizowano wpływ niepewności pomiarowych przetworników: ciśnienia różnicowego, ciśnienia statycznego i temperatury pary oraz obliczeń numerycznych w przeliczniku, na niepewności pomiarowe: ciepła i mocy cieplnej.